Gazetarul şi scriitorul Mircea Sfichi a lansat joi, la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, cartea intitulată „Kenya - kilometrul zero al omenirii”, primul volum al unui serii de călătorii cu genericul „Prin lumea largă”.
„O călătorie fascinantă”
Cartea, abia scoasă de sub tipar, o carte - aşa cum a spus jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica - mai fierbinte chiar decât ziua în care a avut loc evenimentul lansării, prezintă „o călătorie fascinantă” (cum şi-a intitulat L.D. Clement cuvântul înainte) la care autorul nu visase vreodată.
O călătorie pe pământ african, făcută la invitaţia surpriză a Preasfinţitului Episcop Vicar Sofronie, invitaţie care l-a pus pe jar din prima clipă, determinându-l să purceadă la o foarte serioasă documentare asupra continentului şi a ţării de destinaţie.
Documentare pentru care a făcut apel şi la câţiva prieteni suceveni, între care şi Eugen Nisioi, care, ca specialist în electromontaj care a lucrat un timp în sudul Arabiei, „nu departe de Africa”, i-a oferit o serie de sfaturi preţioase.
„Am trăit o experienţă, am văzut o lume a contrastelor...”
Călătoria (care a început în luna ianuarie a anului trecut), pentru care a luat legătura cu Preasfinţitul Episcop Ambrozie din Grecia, s-a făcut cu escală în Insula Corfu („acolo unde - spune Mircea Sfichi - mi-am lăsat o părticică din inimă”), dar şi cu oprire în Peloponez (unde poposea pentru a treia oară), pentru a ajunge în cele din urmă pe continentul african, în Kenya, pe aeroportul din Nairobi, de unde a început aventura.
„În Kenya - mărturiseşte autorul - am trăit o experienţă, am văzut o lume a contrastelor, oameni săraci dar fericiţi din nimic, a căror existenţă nu este marcată de grabă, de lipsa de timp, de lipsa de bani, de interes, de stres, cum se întâmplă în multe ţări dezvoltate, inclusiv în România”.