Acest lucru se va întâmpla în octombrie, după ce orga va fi mutată din atelierul de la Hărman, în care a fost restaurată. În Biserica Neagră va rămâne până când va fi reabilitată şi Biserica din Rupea. Orga este cel mai important instrument transilvănean păstrat din secolul al şaptesprezecelea.
Orga din Rupea are o vârstă de câteva secole şi a fost la un pas de a rămâne o necunoscută, fiind în avansată stare de degradare. În urmă cu mai bine de un an, a fost mutată din Biserica Neagră, unde poposise pentru scurtă vreme, în Atelierul de restaurare de la Hărman. Restauratorii au muncit opt luni pentru a o aduce la starea în care arată şi au vrut să păstreze patina timpului.
„La orga din Rupea am muncit timp de 6-8 luni, cu şapte-opt persoane, zilnic. A fost un lucru foarte greu. Fiind foarte veche, a fost mâncată de carii, dezlipită, lipseau tuburi. A fost un lucru foarte greu, dar acum am terminat”, spune Barbara Dutli, coordonator atelier Hărman.
„Restaurarea unei orgi presupune în primul rând o muncă de cercetare, trebuie să vedem ce instrumente asemănătoare mai avem în starea originală, care este starea ei. Ceea ce nu se ştie este că o orgă poate fi modificată sută la sută în spatele faţadei. Restaurarea în sine presupune demontarea întregului instrument, curăţarea acestuia, apoi verificarea tuturor componentelor, mecanica, burdufurile, tuburile. Sunt diferite probleme, fiecare restaurare este unică de fapt. Apo trebuie reasamblată o dată în atelier apoi în locul din care a fost luată”, detaliază Paul Cristian, organist.
În două săptămâni, restauratorii vor începe să o mute în Biserica Neagră. Este un proces foarte greu, pentru că orga, înaltă de 5 metri, va fi transportată pe bucăţi, iar în Biserica Neagră se vor face apoi toate legăturile. Aici va sta până când lăcaşul de cult din Rupea va fi restaurat.
Peste 20 de