Un articol fără poze e ca mâncarea fără sare! Dar ce te faci când eşti acuzat de „trafic de sare”? Altfel spus, dacă pozele nu au fost realizate 100% de tine, teoretic nu ai dreptul legal să reproduci, postezi sau distribui NICIO POZĂ!
„(…) Singurele (…) poze pe care ai voie să le preiei pe blog sunt cele cu Copyright Clearence. Şi în cazul ăsta mai apare o chestie mişto. În enorma situaţie a cazurilor în care preiei o poză cu copyright clearence, trebuie să dai şi link către licenţă. (…) ” – (Autor Olivian Breda. Sursa)
De multe ori am fost criticată dur pentru utilizarea „ilegală” a pozelor ce ilustrează textele mele, blogul, profilul de Facebook şi „portretul“ propriu-zis. Din moment ce „arăt cu degetul” spre cei care fură, plagiază, copie, se inspiră şi nu neapărat, am zis că mi-a venit şi mie rândul să fiu trasă la răspundere. Aşadar, ţintiţi cu roşiile spre mine, aruncaţi pietrele în grădină şi nu uitaţi să mă faceţi „cu ou şi cu oţet”…
Legislaţia Republicii Moldova cu privire la „Drepturile de Autor şi Conexe” spune… multe. Pe scurt, orice poză, desen, ilustraţie, fotografie, imagine, grafic, logotip, reprezentare bidimensională (şi nu numai) – are un autor! Iar drepturile sale sunt protejate de lege (oriunde în lume, de curând şi în RM). Astfel, în mod normal, nu poţi posta nici pe blog, nici pe site, nici nicăieri – poze fără a indica sursa, autorul şi (uneori) acordul acestuia de a reproduce „opera sa”. Indiferent că ai nevoie de o poză-simbol, sau o banală poză cu iarbă verde – oricum trebuie indicată sursa şi autorul.
Totuşi, există excepţii…
Art. 8 (d): Protecţia dreptului de autor nu se extinde asupra noutăţilor zilei şi a diverselor fapte ce reprezintă o simplă informaţie.
Conform Art. 21 (4):
„(…) Este posibilă utilizarea fotografiei unui model sau a altcuiva, dacă acesta (modelul) a primit bani pentru ședința