Foto: Thinkstock Frecvent, concediul de odihnă este asociat cu luarea în greutate a cel puţin a 1 – 3 kilograme. Sunt, totuşi, câteva reguli care ne pot feri de acest pericol:
1. Reduceţi porţiile
2. Mestecaţi cât mai mult alimentele
3. Respectaţi cele trei mese principale, dintre care doar una va avea preparate din carne
4. Reveniţi la micul dejun tradiţional
5. Spuneţi nu îngheţatei şi profiterolului şi spuneţi da sorbetului
6. Renunţaţi la alcool şi băuturi carbogazoase
7. Faceţi mişcare.
1. Un mod simplu de a mânca mai puţin este să reducem pur şi simplu porţiile şi să folosim veselă de mici dimensiuni: farfurii de desert şi nu platouri. Experimentele arată rezultate surprinzătoare, fără a provoca frustrări care nu rimează deloc cu zilele de concediu de odihnă.
2. Dacă mâncăm repede, contra cronometru, senzaţia de saţietate se instalează mult mai târziu, comparativ cu situaţia în care mestecăm pe îndelete permiţând astfel formarea bolului alimentar. Toate testele indică faptul că a mânca lent, cu plăcere, savurând preparatele, senzaţia de saţietate se instalează progresiv şi într-un timp mai scurt.
3. În concediul de odihnă este suficient un singur preparat din carne, ideal la prânz, zilnic. Pentru cină, comandaţi legume, cereale, feculi. Dar şi mai bine este dacă înlocuim porţia de carne zilnică cu porţia de peşte.
4. Nutriţioniştii ne recomandă să redescoperim virtuţile micului dejun tradiţional: tartină din pâine integrală cu gem sau cereale, fructe, iaurt degresat. Cu această versiune de mic dejun sunteţi mai puţin ispitiţi să cădeţi în capcana cerealeleor foarte dulci, a biscuiţilor cu glazură de ciocolată sau a diverselor foietaje înecate în grăsime.
5. Îngheţata e o bombă calorică din cauza unui amestec periculos pentru siluetă: multe grăsimi, ouă şi zahăr. Şi prea puţine fructe. Soluţia? So