"România a început sâmbătă pregătirile pentru un referendum crucial pentru viitorul său privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu, votată vineri de Parlament, în timp ce SUA s-au alăturat Europei pentru a denunţa ameninţările la adresa echilibrului democratic al ţării”, comentează agenţia France Presse într-un amplu articol-analiză dedicat subiectului suspendării din funcţie a preşedintelui României.
AFP remarcă faptul că referendumul este organizat în plină perioadă estivală. "Confruntată cu una dintre cele mai dure recesiuni din Europa în 2009 şi 2010, România a fost nevoită să ia măsuri draconice de economie, în schimbul unui ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene, pentru a putea ieşi la liman”, scrie AFP.
Deutsche Welle o citează pe Anneli Ute Gabanyi, politolog berlinez, care spune despre preşedintele României că "nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci a vrut să se angajeze în modelarea politicii”. "Acest lucru a devenit nenorocirea lui, nu în ultimul rând din cauza schimbării balanţei puterii”, scrie Deutsche Welle. Potrivit politologului, Băsescu este tratat acum într-o manieră pe care a folosit-o el însuşi în trecut, notează Deutsche Welle.
Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii est şi sud-est europene a declarat, la rândul său pentru Deutsche Welle, că Băsescu "nu este nicidecum un bun democrat, este cel puţin la fel de corupt ca aceia împotriva cărora susţine că luptă”. Suspendarea lui Băsescu, în opinia lui Kreuter, este o altă ameninţare la adresa democraţiei şi domniei legii în România. "Nu-mi pare rău pentru persoană - dar felul în care se face este într-adevăr îngrijorător”, a spus Kreuter.
Cotidianul ungar Nepszava reaminteşte că "majoritatea parlamentară social-liberală a reuşit, conform aşteptărilor, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Destinul preşedintelui