Multe, multe detalii aici.
Pentru cine doreste informatii rapide, fara prea multe cifre:
1. Printre cei vor sa vina la referendum si au o opinie, scorul este 70% DA - 30% NU. Daca adaugam la calcule si diaspora, rezultatul sugerat de datele din sondaj este 69% pro-demitere vs. 31% anti-demitere.
2. Traian Basescu ar pierde pe toate categoriile de varsta, de venit, de educatie, in toate regiunile istorice, in toate tipurile de localitate, in randul barbatilor dar si in randul femeilor. Diferentele sunt semnificative. In randul unei singure categorii (locuitorii oraselor mijlocii) scorul pro-demitere este mai mic de 60%. La sase din cele douazeci si trei de categorii socio-demografice analizate, scorul pro-demitere este peste 75%.
3. Tinerii si batranii vor demiterea mai mult decat alte categorii de varsta. Aceasta apropiere neobisnuita si unica dupa Revolutie are efectul de a se auto-echilibra: tinerii vin la vot mai putin decat media, oamenii in varsta vin la vot intr-o masura mai mare decat media.
4. Transilvanenii - unul din bazinele electorale forte ale presedintelui din trecut - voteaza intr-un raport de aproape 2-la-1 pentru demitere.
5. In Bucuresti opozitia fata de presedinte este mai puternica decat in oricare provincie istorica, existand un raport de 3-la-1 in favoarea demiterii. Rezultatele catastrofale ale PDL in Capitala la alegerile locale n-au fost un accident...
6. Sustinerea pentru presedinte creste foarte, foarte usor odata cu veniturile respondentului. Se confirma partial teza Gallup conform careia PDL/presedintele au sustinere in special in randul oamenilor bogati.
7. Nu este valabila teza conform careia sustinerea pentru presedinte creste odata cu nivelul educational al votantului. Acest lucru e datorat antagonizarii bugetarilor, vasta majoritate a ocupatiilor