Poate ca e bine, din cand in cand, sa fim treziti de trista realitate ca suntem locuitorii unei tari mici, o provincie de la frontiera imperiului european. Adica suntem provinciali si asta sare in ochi in momentele mai turbulente ale democratiei. Aici, la capatul civilizatiei, spiritele sunt mult mai incinse (nici nu e greu pe o asemenea canicula!) si cine se apropie de “cazanul” romanesc se frige pana la os. Degeaba ne impaunam ca suntem a doua tara ca suprafata din Estul Europei si ca avem o populatie de…nu se mai stie exact cati locuitori. Destul de multi inca!
Dintre apucaturile provinciale cea mai tipica e curiozitatea: “ce zice vecinul, ce zice lumea?” Ne preocupa teribil chestia asta, dar numai atunci cand, in fine, realizam ca ne-am pus cu totul poalele in cap. Opinia publica damboviteana priveste cu aviditate spre mass media occidentale. Zilele acestea am aflat — din nenorocire — ca nici pe acestea nu putem sa ne bizuim. Ca “lumea” spune vrute si nevrute si nu pentru ca s-a interesat direct la sursa, ci pentru ca a plecat urechea la vorbe ticluite. Deontologia — un cuvant care, de la o vreme, imi provoaca scarba — e pasare rara.
M-am bucurat, asadar sa descopar articolul publicat in cotidianul genevez “Le Temps”, pe 7 iulie, de Angélique Mourier-Kuhn, intitulat “Parlamentul il destituie pe presedintele Basescu”. Specialista in probleme de politica externa, ziarista elvetiana descrie pe scurt situatia din Romania. In cateva randuri transcrie opiniile interlocutorilor care pot lamuri cititorii despre evenimentele de la Bucuresti. Pentru ca nu este putin lucru sa se ajunga la destituirea unui presedinte ales prin sufragiu universal. Dupa ce descrie pe scurt ce s-a intamplat vineri, doamna Mourier scrie: “USL, condusa, printre altii, de Victor Ponta, a ajuns la putere dupa ce a concediat vechea guvernare de centru-dreapta printr-o motiune de cenzu