Pescarii care nu locuiesc în Delta Dunării nu vor mai putea pleca acasă cu capturile făcute la o partidă de pescuit. Numai locuitorii zonei cu venituri mici mai pot păstra o parte din peștii prinși în undițe. Motivul: nu mai este pește în Deltă. Sursa: ARHIVA EVZ
Parlamentarii discută stoparea pescuitului comercial în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, pe motiv că mai multe specii sunt în pericol din cauza scăderii „dramatice a nivelurilor de apă” ca urmare a secetei prelungite.
Potrivit unui proiect de lege, care a primit deja avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, pescuitul comercial la somn ar putea fi interzis în perioada ianuarie 2013- decembrie 2016, în timp ce știuca și șalăul ar putea fi interzise la capturare din ianuarie 2014 până în decembrie 2017. Nici crapul nu va mai putea fi vândut la cherhanale sau pescuit în perioada 2015-2018.
Pescarii care încalcă legea riscă amendă de 10.000 de lei sau doi ani de închisoare, iar proprietarii și administratorii punctelor de debarcare și de vânzare aflate la o distanță de până la 50 de kilometri de Delta Dunării sau în Delta Dunării- 100.000 de lei sau patru ani de închisoare cu executare.
Pescuitul sportiv va fi permis
Totuși, cei care vor să mai dea la pește în perioadele de prohibiție, vor putea practica pescuitul sportiv în regim „prinde și eliberează”, dacă dețin un permis „sportiv-recreativ” eliberat de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA). Documentul poate avea o valabilitate de o zi, trei zile, șapte zile sau 1 an. Potrivit ANPA, nu mai puțin de 5.000.000 de români sunt practicați ai pescuitului recreativ.
În ceea ce îi privește pe proprietarii de puncte de debarcare, pe cei care dețin de puncte de vânzare, precum și pe cei care au amenajări piscicole, ei vor fi despăgubiți, pentru perioada în care este interzis pescuitul, cu o sumă egală cu cea rezultată din