Ce ziceți de un an departe de stresul de la locul de muncă, un an de călătorii, de cunoaștere ? Mai mult, în unele cazuri, chiar dacă absentați un an, vă primiți integral salariile. Doar aveți an sabatic
«Mi-a fost frică multă vreme să mă desprind și să pornesc în necunoscut. E un drum abrupt, care trece drept prin această frică. Nu am însă alternative. Toate celelalte variante m-au adus în același punct: pe marginea prăpastiei (…) Las în urmă o lume de care m-am înstrăinat încetul cu încetul. Ce mai las în urmă sunt niște reclame din care mi-am câștigat dozele de existență», sunt primele gânduri, așternute pe hârtie în romanul său de aventuri spirituale în India, Namaste, de Octavian Segărceanu (cunoscut sub numele de Sega), figură cunoscută a „generației de aur“ a publicității românești, care într-o zi a spus „stop joc“ carierei pentru o perioadă de sabat.
Își planificase trei luni de detașare coroborate cu o iluminare. În India. A rămas un an. Suficient de mult cât să se redescopere și să o ia pe un alt drum (de obicei, după un an sabatic, respectivul nu mai revine la vechiul loc de muncă, ci se orientează către altceva care-i aduce mai multă satisfacție). Profesional vorbind, drumul scriiturii. „Am simțit, cam după un an, că trebuie să mă întorc. Nu am revenit la publicitate, ci m-am apucat să scriu Namaste - un roman de aventuri spirituale în India (carte lansată la începutul lunii iunie la editura Humanitas și care la închiderea ediției se afla pe primul loc la bestseller după numărul de comenzi online efectuate, în fața unor titluri semnate de Andrei Pleșu, Neagu Djuvara și alții - n. red.), care prezintă experiența mea de-a lungul acestui an sabatic“, explică Segărceanu. „Și, după feedbackul primit, observ că lumea este interesată de așa ceva“, completează el.
La nivel declarativ, nimic mai adevărat. Românii, sub presiunea crizei