Prin Decizia nr. 500 din 15 mai 2012 Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor articolului X punctul 2 al Legii nr. 202/2010 prin care la articolul 118 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, după alineatul (3) s-a introdus un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins "(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă".
Ca atare, odată cu publicarea Deciziei 500/2012 a Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial (decizia nu este încă redactată), toate hotărârile pronunţate în această materie vor putea să fie atacate din nou cu recurs la tribunal.
Astfel, din momentul publicării deciziei se suspendă pe o perioadă de 45 de zile prevederile declarate neconstituţionale din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 devenind incidente dispoziţiile articolului 34 alineat 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 în forma în vigoare astăzi: "Dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la secţia contencios administrativ a tribunalului." (textul articolului 34 alineat 2 din OG 2/2001 va fi modificat prin intrarea în vigoare a Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Noului Cod de procedură civilă, calea de atac urmând să fie apelul).
După expirarea celor 45 zile, dispoziţiile legale suspendate îşi încetează aplicarea dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
Dincolo de aspectele teoretice, în practică aplicarea imediată a acestei decizii poate ridica anumite probleme. Prima ar fi aceea că, din ziua publicării, hotărârile judecătoriilor în această materie ar trebui să fie date "cu recurs" şi comunicate părţilor. Dacă nu se va întâmpla a