Astăzi şi mâine, Curtea Constituţională are de judecat şase dosare cruciale, care vor tranşa şi din punct de vedere juridic bătălia politică pe care majoritatea USL a câştigat-o săptămâna trecută, soldată cu suspendarea preşedintelui.
Suspendarea şi eventuala demitere a preşedintelui trece de la bătălia politică, ce s-a consumat toată săptămâna trecută, la bătălia juridică. Azi şi mâine, Curtea Constituţională urmează să judece nu mai puţin de şase contestaţii depuse ca urmare a deciziilor luate în Parlament săptămâna trecută. În funcţie de deciziile Curţii, nu toate previzibile, evoluţia evenimentelor poate lua turnuri dramatice.
Legea referendumului
Cea mai previzibilă decizie a Curţii Constituţionale este cea referitoare la Legea referendumului. Majoritatea USL a votat, în sesiunea ordinară, o modificare potrivit căreia preşedintele se demite cu votul majorităţii cetăţenilor care se prezintă la urne, modificare atacată de PDL.
Noua prevedere o înlocuia pe cea introdusă de PDL în aprilie, potrivit căreia şeful statului se demite dacă votează în acest sens majoritatea cetăţenilor înscrişi pe listele electorale. Consecventă propriei jurisprudenţe, Curtea va respinge, cel mai probabil, contestaţia PDL, iar legea va merge la promulgare.
Problema e că, în paralel cu legea, va coexista şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului Ponta, adoptată joi seara, şi care menţine aceeaşi majoritate necesară demiterii, dar, în plus, anulează criteriul potrivit căruia referendumul este valabil, indiferent cum s-a votat, doar dacă s-au prezentat la urne jumătate dintre alegătorii cu drept de vot.
Legea Curţii Constituţionale
O a doua contestaţie pe care o are de judecat azi CCR vizează chiar propria sa lege de funcţionare. Majoritatea USL a votat, tot în sesiunea ordinară, o modificare la lege prin care scotea de sub controlul