Vergeturile, acele dungi fine albe sau rozalii ce apar pe abdomen, şolduri sau picioare, sunt motivul pentru care multe femei nu îndrăznesc să poarte o fustă scurtă sau costum de baie. Această problemă apare chiar din adolescenţă. Deşi vergeturile nu au consecinţe medicale, ele reprezintă totuşi un complex de inferioritate pentru multe tinere. Cum apar şi cum pot fi şterse aceste cicatrice liniare ne explică doctor Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, preşedintele Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică.
Apar în adolescenţă, sarcină şi unele boli
'Vergeturile sunt cauzate de fragmentarea ţesutului elastic din partea profundă a dermului, care nu se poate întinde suficient atunci când o persoană creşte brusc în greutate sau în înălţime. Cele mai multe vergeturi apar în perioada pubertăţii şi adolescenţei, o dată cu dezvoltarea corporală. La fete se observă mai ales pe şolduri şi la nivelul sânilor. La băieţi apar mai ales pe spate. Luarea în greutate în timpul sarcinii este un alt factor care duce la dezvoltarea vergeturilor, de data aceasta mai ales pe abdomen. Există şi situaţii patologice însoţite de apariţia vergeturilor, ca în boala Cushing”, arată doctor Mihaela Leventer.
S-a observat că vergeturile profunde sunt mult mai frecvente la mamele foarte tinere decât la cele care au primul copil după vârsta de 30 de ani. Ceea ce arată că, în cazul sarcinii, vergeturile nu sunt cauzate doar de luarea în greutate, ci şi de particularităţile ţesutului cutanat sub influenţa modificărilor hormonale specifice gravidităţii.
Laserul corectează 80%
Tratamentele estetice utilizate până în prezent nu reuşesc să rezolve problema vergeturilor. Cel mai nou şi mai eficient tratament se face cu ajutorul laserului Fraxel, care poate stimula regenerarea celulelor cutanate. Doctor Mihaela Leventer spune că: “Lumina laserului