Înfiinţarea consiliilor de administraţie a staţiunilor, demararea procedurilor de îndiguire şi reintroducerea poliţiei plajelor se află printre cele '10 reguli de aur' susţinute de Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), în condiţiile în care litoralul românesc deţine 44% din structurile de cazare ale României şi reprezintă principalul punct de atracţie turistică pe perioada verii.
Potrivit unui comunicat al FPTS, litoralul românesc are nevoie de implementarea a ”10 reguli de aur simple şi precise”, pentru o mai bună exploatare a potenţialului turistic din această zonă. Astfel, în opinia FPTS, este nevoie de înfiinţarea şi pe litoralul românesc, după modelul bulgăresc, a consiliilor de administraţie a staţiunilor, indiferent de forma juridică adoptată.
”Din aceste consilii trebuie să facă parte autorităţile locale, serviciile de urgenţă şi hotelierii. Împreună se pot identifica problemele şi mai ales se pot găsi şi aplica soluţii imediate. Fiecare staţiune îşi are particularităţile sale, iar unele probleme pot fi strict locale. Aceste consilii de administraţie trebuie să îşi propună o singură ţintă: mulţumirea turiştilor pentru a se putea construi un brand durabil al respectivei staţiuni. Numai în astfel de consilii de administraţie se vor identifica detaliile care pot perturbă turismul local, precum şi cele care îl pot îmbunătăţi”, a declarat Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.
O altă ”regulă de aur” pentru litoralul românesc vizează demararea cât mai rapidă a procedurilor de îndiguire astfel încât plajele litoralului românesc să nu piardă în continuare teren, riscând să dispară în următorii zeci de ani.
”Având în vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate şi mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor să poată fi puse în aplicare. Plajele litor