Românii din America au dat votul decisiv pentru alegerea lui Traian Băsescu. Guvernul Ponta a anunțat că românii din străinătate vor putea vota la referendumul de demitere, citiți aici. În ultimele săptămâni vocea românilor din străinătate a fost mai puternică decât oricând atunci când a venit vorba de a jubila la soarta lui Adrian Năstase, a incrimina măsurile privind ICR sau scandalurile de plagiat. Pentru mulți dintre românii plecați în perioada mineriadelor sau a guvernării Năstase, Băsescu a reprezentat o răzbunare. Argumentul lor este că în România nu te puteai realiza de răul unor oameni corupți ca Adrian Năstase sau Voiculescu.
Am realizat un portret statistic al românilor din America utilizând American Community Survey, estimările pe 5 ani, 2006-2010. Această anchetă statistică reflectă prezența a 166,485 de români născuți în România, comunitatea fiind desigur mai mare şi cuprinzând persoanele de origine română născute în SUA. Strict numeric România depăşeşte comunitatea grecească (155 de mii născuți în Grecia) dar este considerabil mai redusă decât cea poloneză (475,462). Un număr de 31,943 de persoane născute în Republica Moldova sunt cuprinse de asemenea în estimarile din ancheta.
Față de alte țări europene, migrația românilor are un caracter de permanență. Din cele 166 de mii de persoane născute în România, 65% sunt cetățeni americani, prin comparație cu Moldova, unde numai 47% sunt cetățeni, Polonia (59%), sau Bulgaria (41%).
Cei mai mulți români trăiesc în California (16%), New York (12% ), Florida (8%), Illinois (10.5%), Michigan (7%), Ohio (4.2%).
Vârsta medie a românilor născuți în România este de 45 de ani, o populație mai în vârstă decât cea din Moldova (38 de ani), Bulgaria (37 de ani) dar mai tânără decât emigrația ungurească (60 de ani) sau grecească (58 de ani).
În privința veniturilor, selectând doar populația