Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 41 adoptată joi seara, Guvernul Ponta a modificat radical Legea referendumului, mult dincolo de ceea ce anunţase oficial: printr-o derogare introdusă în lege, a făcut ca demiterea preşedintelui să fie nu doar uşurată, ci garantată .
Printr-un artificiu legislativ ilogic, dar foarte eficient, Executivul nu a scăzut doar numărul de voturi necesar pentru demiterea preşedintelui, coborându-l de la majoritatea celor cu drept de vot la majoritatea celor prezenţi la urne, dar a desfiinţat şi criteriul prezenţei la vot pentru ca referendumul să fie declarat valabil.
Asta s-a făcut printr-o derogare care vizează strict demiterea şefului statului, căci la toate celelalte tipuri de referendum condiţia de prezenţă la vot a rămas valabilă. Aşa cum arată legea acum, demiterea preşedintelui e mai uşoară decât demiterea unui primar de comună. Dacă la referendum se prezintă doar trei cetăţeni, dintre care doi votează pentru demitere, preşedintele este demis cu două voturi.
Mecanismul derogării
Alterarea legii nu s-a făcut însă explicit, prin prevederi clare, ci printr-un mecanism subtil şi înşelător, menit a stârni confuzie. Iată-l:
Legea referendumului începe cu un set de dispoziţii generale, în care sunt definite tipurile de referendum - naţional şi local - şi sunt enunţate domeniile care pot constitui subiect de referendum: modificarea Constituţiei, demiterea preşedintelui şi probleme de interes national sau local.
Partea de dispoziţii generale se încheie cu articolul 5 alineatul 2, în care se fixeaza condiţia de valabilitate a oricărui tip de referendum: să vină la vot măcar jumătate plus unu dintre cetăţenii înscrişi pe liste.
Legea continuă cu dispoziţii specifice fiecărui tip de referendum, cu precizări exprese referitoare la modul de evaluare a rezultatelor. Pâna acum, la referendumul