Piața românească de psihologie și psihoterapie nu este la fel de matură ca piețele din Europa Occidentală dacă luăm în calcul cifrele care există: 3.131 de cabinete individuale și societăți profesionale de psihologie sunt înregistrate în România. Unii analiști spun că acest segment nu valorează mai mult de 10 milioane de euro, în timp ce alții nici nu cred că se apropie de această cifră. Diana Vasile, psihoterapeut Logos Consult, face o descriere a pieței, într-un dialog cu Capital.
Capital: Mulți români se feresc să apeleze la un psiholog sau psihoterapeut, atunci când au nevoie. De unde vine această reținere?
Diana Vasile: Multe persoane au această reținere deoarece nu cunosc suficient de bine avantajele și beneficiile unui serviciu de asistare psihologică. Se confundă încă psihologul cu psihiatrul, adică se confundă posibilitatea stimulării capacităților psihice cu vindecarea tulburărilor psihice, care înseamnă boală, patologie psihică. Astfel, se cunoaște destul de puțin despre beneficiile unor ședințe de consiliere sau psihoterapie. Lipsa educației cu privire la sănătatea psihică reprezintă unul dintre motivele acestei rețineri. Știm că trebuie să avem norme de igienă fizică, indiferent dacă le respectăm sau nu, dar nu conștientizăm că există, la fel, niște repere pentru sănătatea psihică. Sănătatea psihică se poate păstra, iar dacă s-a diminuat, se poate îmbunătăți. Mai mult, nu prea știm despre factorii psihologici care contribuie la păstrarea sau înrăutățirea sănătății fizice. Ne este încă rușine de dificultățile noastre profesionale sau familiale, drept pentru care nu vorbim cu nimeni despre ele. În plus, există încă, la noi, o mentalitate interesantă cu privire la suferința psihică, la durerea sufletească. Acesteia i se acordă o valoare prin ea însăși, făcând persoanele să se simtă importante, sacrificate pentru binele cuiva - de cele mai m