La 60 de ani, celebrul antrenor are două mari probleme: relaţia tensionată cu vedetele şi conflictul cu presa. Exact ce nu avea nevoie Olanda înaintea preliminariilor CM 2014.
Puţini olandezi s-ar fi aşteptat ca Van Gaal să mai primească o şansă după ce a eşuat o dată lamentabil ca selecţioner. Din cauza sa, Olanda generaţiei lui Kluivert, Seedorf, Davids şi Van der Sar, cu cel mai frumos joc la Euro 2000, a ratat Mondialul următor - locul 3 în grupa preliminară, după Portugalia şi Irlanda -, ceea ce nu se mai întîmplase din 1986. Şi totuşi, Heer Louis se întoarce la "Portocala mecanică" înaintea unei alte campanii pentru CM.
Mulţi specialişti consideră deja această alegere riscantă. Foarte riscantă. Din cel puţin două motive:
- stilul dictatorial al antrenorului
- relaţia furtunoasă cu presa
1. "Sistemul totalitar" şi cearta cu Rivaldo
Întotdeauna, echipa lui Van Gaal a jucat frumos. Un fotbal de atac, în viteză, o marcă a şcolii olandeze. Dar în acelaşi timp, vestiarul a fost mereu încordat, gata să explodeze.
"Laleaua de fier" sau "Generalul", cum este supranumit, "impune un sistem totalitar în care el este lider unic şi unde nu există loc pentru flexibilitate. Nici pe teren, nici în afara lui. Oricine vrea puţină libertate iese din calcule. Omul e maniac", a povestit un fost jucător al său.
La Barcelona, în 1999, cînd Rivaldo i-a cerut să nu-l mai folosească mijlocaş stînga, Van Gaal l-a scos din lot, după o ceartă violentă. Iar brazilianul tocmai fusese declarat Balonul de Aur al Europei!
Ce se va întîmpla acum? "Federaţia a susţinut că avem nevoie de un selecţioner care să poată conduce puternicele personalităţi Oranje pe aceeaşi direcţie. Numai că Van Gaal a avut permanent conflicte cu vedetele", a avertizat De Telegraaf, întrebîndu-se: "Este el alegerea corectă?".
"Cînd a fost prima oară selecţioner, Va