O ştim cu toţii. Sondajele dinaintea oricărei confruntări la urne nu se potrivesc niciodată cu rezultatele din final.
Din motive pe care sociologii le cunosc bine, iar cei buni ştiu să le şi interpreteze, neconcordanţele, când nu vin din incompetenţa sondorilor, sunt cauzate în principal de: distanţa în timp faţă de momentul votului (nu iau în calcul, pentru că n-au cum, evoluţiile actorilor implicaţi în timpul rămas până la vot), faptul că unii, de regulă destul de mulţi, spun că participă la vot şi din diverse motive n-o mai fac (sau invers, deşi mai puţini, spun că nu vin la vot şi totuşi o fac), faptul că unii mint în legătură cu opţiunea lor sau refuză pur şi simplu să şi-o exprime şi, evident, faptul că unii nu sunt încă decişi. Dintre aceştia o parte se decid în ultimul moment.
Ponderea acestor factori diferă, evident, de la caz la caz iar pentru a le aproxima cât de cât, specialiştii apelează la metode aşa-zis calitative. Dar asta e deja o altă poveste.
Cert e că, luate brut, cifrele din sondaje mint. Şi, pentru că vorbim acum de un referendum, iată o evaluare sumară a diferenţelor dintre cifrele din sondaje realizate înaintea referendumului de demitere a preşedintelui Băsescu din 19 mai 2007 şi rezultatul final.
Data Media, 27 mart – 1 aprilie, 2007 (comandat de Institutul Pro):
- pentru demitere – 43 %
- contra demitere – 57%
- intenţie de participare – 74%
CURS, 3 săpt. mai târziu, adică 21-22 aprilie, debut de campanie (comandat de Jurnalul Naţional):
- pentru demitere – 35 %
- contra demitere – 65 %
- intenţie de participare – 52%
Rezultat la urne (fără voturile nule, 0,8%):
- pentru demitere – 24,7 %
- contra demitere – 74,5 %
- participare la vot – 44,5 %
Pentru o citire mai bună a acestor rezultate, am transformat procentele în număr de votanţi. Iată ce-a ieşit: @N_P