Mulţi liceeni care au trecut Bac-ul cu note maxime plănuiesc să studieze în străinătate.
Anul acesta, 67 de elevi au obţinut nota 10 la examenul de Bacalaureat, faţă de 65 la sesiunea de anul trecut. Dintre elevii de top, cu medii peste 9, mulţi aleg să meargă la facultate în alte ţări.
În judeţul Sibiu au fost doar două medii de 10 curat la Bac. Ioana Munteanu a fost aproape - a obţinut media 9,53 la examen: 9,80 la biologie şi la română şi 9 la matematică. Tânăra şi-a depus dosarul la Facultatea de Inginerie Civilă din Vlissingen, în Olanda, încă din luna decembrie.
„Voiam să fac ceva concret, să văd ceva ieşit din mâinile mele, chiar dacă e o meserie de bărbaţi. Am considerat Facultatea de Construcţii din Cluj, dar eu vreau să fac practică, în Olanda proiectul practic contează la notă mai mult decât teoria, şi se fac două semestre doar cu asta", spune Ioana.
Dezamăgită de practica în România
Tânăra a fost dezamăgită de stagiul de practică pe care l-a făcut în timpul liceului în România: „Nu m-au lăsat să fac nimic, am stat degeaba şi mi-au dat, la sfârşit, adeverinţa", a spus ea. Deşi are un plan foarte clar în legătură cu studiile ei, Ioana nu crede că se va întoarce în România: „Nu este exclus să revin în ţară, dar la un nivel de plată meritat. Ştiu că nu voi găsi niciodată aici un loc de muncă plătit la un nivel comparabil cu ce voi avea în Olanda, unde aş câştiga cam 2.500 de euro".
Cursurile la facultatea aleasă de ea costă 1.700 de euro pe an, iar cazarea va fi 1.800 de euro pe semestru. Cu sprijinul facultăţii, se va angaja imediat ce va începe anul I, fapt care o va califica şi pentru o bursă de 250 de euro, lunar, bani cu care speră să se descurce fără să mai apeleze la ajutorul părinţilor.
„Vreau să fiu pe picioarele mele, să nu cer mamei bani să ies în oraş, facultatea ne ajută s