Evenimentele de pe scena politică de la Bucureşti au adus România în ochii analiştilor externi, care s-au grăbit să pună eticheta de instabilitate în rapoartele pe care le trimit propriilor clienţi. Toată această instabilitate se vede prima dată în curs.
Analiştii financiari de pe piaţa românească cred că euro va fluctua la Bucureşti între 4,4 şi 4,7 lei până la finalul anului, conform unui sondaj efectuat săptămâna trecută de Asociaţia Analiştilor Financiar- Bancari (AAFBR) şi care include evenimentele de pe scena politică. "Cursul de schimb al leului în raport cu euro este prognozat la 4,49 la finalul unui orizont de şase luni. Estimările analiştilor variază între 4,40 şi 4,70. Cotaţia dolarului american în raport cu euro este prognozată la 1,25 la finalul unui orizont de şase luni, în timp ce petrolul Brent s-ar putea situa la 109 dolari pe baril", a menţionat Asociaţia, o organizaţie care reuneşte 80 de analişti, care lucrează pentru bănci, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.
Scandalul de pe scena politică care a culminat vineri seara cu suspendarea de către Parlament a preşedintelui Traian Băsescu şi trimiterea demiterii lui către votul populaţiei a ridicat cursul de schimb până la 4,54 de lei pentru un euro pe piaţa interbancară. La BNR, care a stabilit cursul la ora 13.00, euro a fost 4,5142 lei, cel mai ridicat nivel istoric.
De la începutul anului, cursul a crescut cu 4,5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care orice creştere a cursului trebuie să facă rost de o cantitate mai mare de lei.
Evenimentele de pe scena politică au adus România în ochii analiştilor externi, care s-au grăbit să pună eticheta de instabilitate în rapoartele pe care le trimit propriilor clienţi.
JP Morgan,