Judecătorul arată că din cauza nesiguranţei politice, Comisia Europeană ar trebui să menţină Mecanismul de Control şi Verificare.
Magistratul suține că nesiguranța din politică afectează justiția
Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, consideră că în aceste momente tulburi de pe scena politică, justiţia ar trebui monitorizată în continuare de comisarii europeni.
Judecătorul a venit în redacţia EVZ vineri după-amiază şi a asistat, în faţa televizorului, la anunţul Curţii Constituţionale privid ameninţarea judecătoarei Aspazia Cojocaru. "Este o atingere adusă siguranţei statului", a spus stupefiat Horaţius Dumbravă.
Evenimentul Zilei: Domnule judecător, cum se vede din CSM starea actuală a politicii româneşti? Afectează cumva sistemul judiciar şi aici ne referim, în primul rând, la independenţa sistemului?
Horaţius Dumbravă: Afectează. Noi ne uităm cu foarte mare atenţie la ce se întâmplă. Deciziile politice, sigur, nu le comentăm, dar este extrem de important, în acest moment, ce se întâmplă pe scena politică. Vorbesc de această perioadă extrem de tulbure, în raport cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Pentru că statul român are nişte obligaţii de îndeplinit, ori toată această turbulenţă politică, din păcate, obturează obligaţiile pe care statul român le are de făcut în raport cu Comisia Europeană.
Se poate modifica printr-o ordonanţă de urgenţă o lege organică, aşa cum a fost ordonanţa de modificare a Legii Curţii Constituţionale?
Sincer să vă spun, evit să răspund la o astfel de întrebare. Este o decizie politică. Sigur, clasa politică îşi asumă astfel de gesturi. Dacă ele sunt corecte sau nu, vom vedea pe parcurs.
Parlamentul nu pune în aplicare sentinţele definitive prin care doi deputaţi şi un sen