Rezultatele de la Bacalaureatul din acest an nu sunt surprinzătoare, spune într-un interviu la RFI consilierul prezidenţial pentru Educaţie, Daniel Funeriu. Fostul ministru declară că rata slabă de promovare de la BAC este consecinţa desfiinţării învăţământului profesional. Funeriu mai afirmă că "atunci când ai un prim-ministru dovedit plagiator, cum poţi să ceri tu, ca Guvern, ca elevii să se comporte corect la sala de clasă?".
Pentru Daniel Funeriu, "rezultatele nu sunt surprinzătoare, rezultatele sunt în linie cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Rata de promovare este aproape identică cu cea de anul trecut, în contextul în care în acest an erau mai mulţi elevi care proveneau pe ruta tehnologică decât anul trecut. Deci rata de promovare, din câte am înţeles, la liceele teoretice, este o rată bună, dar desigur, rata de promovare globală este trasă în jos de rata de promovare a celor de la liceele tehnologice. Acest lucru este consecinţa desfiinţării în 2009 de către actualul ministru al Educaţiei, doamna Andronescu, a învăţământului profesional, învăţământ profesional pe care eu l-am reintrodus începând cu 2012-2013. Fireşte, elevii nemaiputând să meargă la învăţământul profesional, au fost orientaţi înspre liceu, un drum care nu era al lor, s-au regăsit anul acesta la Bacalaureat, cu eşecul pe care îl vedem".
"Pe de altă parte", spune Daniel Funeriu, "este o problemă serioasă pentru universităţile slabe, mă refer aici în special la cele private, pentru că ele nu vor mai avea studenţi. Aceste universităţi nu vor mai vinde iluzii elevilor români".
Elevii care au picat Bacalaureatul vor putea merge să muncească, e de părere Daniel Funeriu. "Foarte mulţi dintre cei care nu au Bacalaureatul, mai ales cei care provin de pe ruta tehnologică au certificate de competenţă, deci ei au o meserie, au învăţat o serie de lucruri, doar că neavând Bacalaur