În timp ce restul lumii este nemulţumită de remuneraţiile enorme ale bancherilor, în Norvegia nemulţumirea populară este direcţionată către angajaţii din industria petrolieră, a căror grevă de două săptămâni pentru pensii ameninţă paralizarea întregului sector.
Chiar şi în bogatul oraş petrolier Stavanger, oraş care a beneficiat mai mult ca oricare alt oraş norvegian de descoperirea zăcămintelor de petrol din marea Nordului în anii 1960, foarte puţini sunt cei care sunt de acord cu cererile greviştilor de a se putea pensiona cu o pensie completă la 62 de ani şi nu la 65, ca până în prezent, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Ţiţeiul Brent a depăşit 100 dolari barilul
„Majoritatea sunt milionari care lucrează doar 16 ore pe săptămână, deci e chiar exagerat din partea lor să se plângă de pensii”, a declarat Leit Kjonnas, inginer mecanic. Greva de 15 zile a principalelor trei sindicate petroliere a provocat deja închiderea a nouă platforme şi a redus producţia petrolieră a Norvegiei cu 15%, fapt care a costat pe cea de-a cincea ţară exportatoare peste 3 miliarde de coroane norvegiene (490 de milioane de dolari) şi a zguduit piaţa globală a petrolului.
Joia trecută, preţul ţiţeiului Brent a depăşit 100 de dolari barilul după ce asociaţiile firmelor petroliere din Norvegia, printre care şi Statoil şi ExxonMobil, au escaladat conflictul ameninţând oprirea întregii producţii naţionale în cazul în care greva nu va înceta astăzi la miezul nopţii.
Moment delicat
Pierderile poteţiale de peste 2 milioane de barili pe zi de ţiţei norvegian, echivalentul necesităţii zilnice de consum a Franţei, survin la un moment delicat pentru piaţa globală a ţiţeiului, care se confruntă deja cu impactul pierderii exporturilor iraniene şi cu întreruperea celor libiene.
Analiştii consideră că guvernul norvegian se va folosi de puterile s