Cu toate că oficialii Ministerului Agriculturii se așteaptă să recupereze o parte din producția de cereale, ţăranii sunt convinși că recolta lor nu mai e bună nici măcar pentru furaje.
Arşiţa din ultimele zile a dat peste cap culturile agricole din centrul şi sudul ţării. Locuitorii din Răzeni, raionul Ialoveni, sunt alarmaţi de faptul că parcelele de porumb şi floarea soarelui se usucă de la o zi la alta.
„Beţi vin, renunţaţi la bere!", ne îndeamnă ministrul Agriculturii
„Anul trecut am pus tot floarea soarelui şi am avut recoltă bună. Acum nu ştiu ce-am să mă fac. Nici măcar pentru furaje nu este bună. O voi ţine pentru foc, la iarnă", mărturiseşte Maria Nepotu, de 44 de ani. A plantat mai bine de un hectar şi jumătate, iar acum, deşi e momentul recoltei, cele câteva fire de floarea soarelui încă rămase verzi abia îi ajung până la genunchi.
„N-A MAI FOST AN CA ĂSTA"
Ion Titica din satul Cărbuna, acelaşi raion, se laudă cu recolta de anul trecut, pe malul iazului. Spune că a cheltuit câte 5.000 de lei pe hectar, dar acum şi-a luat gândul că ar mai putea salva ceva din cultura de porumb. Speră să recupereze totuşi câţiva ştiuleţi, să aibă familia lui din ce face o mămăligă. „Avem pământ arabil de-a lungul canalului încă din 1997. Niciodată n-a fost an ca ăsta, în care să nu fie recoltă. Am fost în urmă cu câteva zile pe câmp. Porumbul e galben, tot. Cum e spicul, aşa e şi ştiuletele. Am dat în arendă o bucată de pământ la nişte vecini. Au pus ardei dulce, dar e terminat", spune bărbatul în vârstă de 61 de ani.
Agricultorii cer să fie păstrată cota TVA de 8% la producţia agricolă
Pe Ghenadie Mititelu, un agricultor din satul Mereşeni, frunzele uscate de secetă îl fac să fluiere a pagubă. Tresare când îi spunem de asigurările agricole, dar se întristează la loc, fiindcă nu va avea prea curând cu ce-şi plăti poliţele. „M-am bazat