Noua lege a Sănătăţii propune creşterea contribuţiei la sănătate pentru angajatori. "Aşa ceva nu era scris în variantele discutate până acum. S-a introdus pe şest. Este nedrept să se pună numai pe angajatori presiune", crede Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Mai exact, legea prevede plata contribuţiei la sănătate astfel:
Cotele procentuale de contribuţie sunt:
a) 5,5 pentru asigurat;
b) 5,2 pentru angajator, valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,2% aplicată la un salariu de mediu brut pe ţară, lunar, pentru fiecare angajat;
c) 5,5 pentru asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse; valoarea acestei contribuţii nu poate fi mai mică decât 5,5% aplicată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Asta înseamnă că acei angajatori care plătesc în acest moment la nivelul salariului minim pe economie (700 de lei) vor plăti la salariu mediu (peste 2.200 de lei).
"Nu mi se pare o măsură potrivită. În textul iniţial pe care l-am discutat nu era prevăzut aşa ceva. Este nedrept pentru angajatori, iar aceştia vor pune presiune pe angajaţi. În plus, va înflori munca la negru. Nu cred că va fi acceptată varianta aceasta", mai comentează Vasile Barbu. Propunerea noastră, pentru a fi echitabil pentru toată lumea, ar fi să plătească 7% angajaţi, 7% angajatorii şi 7% să suporte bugetul de stat (pentru copii şi asistaţi social)