Locuinţele din prefabricate, baloţi de paie sau cu panouri solare nu sunt la mare căutare în România. Deşi au costuri mai mici de întreţinere, românii rămân sceptici.
Deşi sunt eficiente din punct de vedere energetic, casele construite din materiale neconvenţionale nu sunt foarte populare în rândul românilor din cauza preţurilor semnificativ mai mari decât ale locuinţelor obişnuite. În ciuda cererii reduse, unele companii s-au încumetat să importe reţeta din străinătate şi să construiască case din materiale neconvenţionale şi în România.
„Folosirea materialelor neconvenţionale este încă departe de a putea fi declarată o tendinţă în piaţa construcţiilor", spune arhitectul Andrei Uleia. El a explicat că există două situaţii pe această nişă: materialele supertehnologizate, cum este lemnul tratat şi ignifugat, dar care sunt scumpe şi materialele tradiţionale, cum sunt baloţii de paie, dar care sunt doar la stadiul de experiment.
Locuinţe construite în fabrică
Casele din materiale neconvenţionale supertehnologizate sunt construite din fibre de carbon, betoane armate cu fibre de carbon, betoane semitransparente, sticlă inteligentă sau lemn tratat şi ignifugat. Componentele unor astfel de case sunt pregătite în fabrică şi, ulterior, asamblate destul de rapid în locul unde se ridica locuinţa.
De exemplu, casele eficiente energetic din lemn tratat şi ignifugat sunt făcute după tehnologia austriacă şi sunt executate „mai mult în fabrică, mai puţin pe şantier". „Se execută fundaţia pe şantier şi kitul de casă în fabrică, după care se transportă kitul de casă pe şantier şi se montează în timp-record, deoarece elementele prefabricate sunt gata de montaj, însoţite de documentaţie tehnică şi instrucţiuni de montaj complete", ne-a explicat Teodor Muntean, preşedintele Austrocasa, companie care comercializează case din materiale neconvenţionale. El