Azi ar trebui să intre pe bursa de energie OPCOM primii stropi de energie produsă de Hidroelectrica ca efect al rezilierii unuia din cele zece contracte directe care au prejudiciat compania de stat cu peste 1,5 mld. euro în ultimii zece ani.
Însă alte cantităţi de energie ieftină vândute în mod transparent s-ar putea să nu mai apară în curând în contextul în care negocierile purtate cu ceilalţi posesori de contracte nu au mers la fel de bine precum cele cu Euro P.E.C., prima firmă care a pierdut accesul direct la cea mai ieftină energie din ţară, în spatele căreia se află Adrian Comşa, un apropiat al lui Mircea Toader, deputat al PDL Galaţi şi fost secretar de stat în Ministerul de Interne.
Mai mult, chiar cei care au acum în mâini soarta Hidroelectrica, după intrarea companiei în insolvenţă, au spus că vor încerca să găsească o cale amiabilă de negociere cu firme precum Energy Holding sau Alpiq, deşi acestea au preţuri chiar mai mici la energie comparativ cu cele plătite de Euro P.E.C.
"Luni (azi - n. red.) trebuie să facem pachetele de energie şi să le punem pe bursă", a spus Remus Borza, avocatul care controlează compania Euro Insol, desemnată în poziţia de administrator judiciar al Hidroelectrica. Pachetele de energie despre care vorbeşte Borza vor fi făcute din electricitatea eliberată în urma denunţării contractului cu Euro P.E.C., firmă care anul trecut a achiziţionat 0,3 TWh de energie hidro cu 45,3 milioane de lei (10,7 milioane de euro). Practic, Euro P.E.C. plătea un preţ pe MWh de numai 141 de lei în contextul în care pe piaţă acesta se cumpăra anul trecut cu valori cuprinse între 162 de lei şi 221 de lei, în funcţie de platforma de tranzacţionare a bursei de energie.
Probleme la Arcelor
Ieşirea acestor pachete de energie pe bursa OPCOM este un fel de premieră pentru Hidroelectrica, f