Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat luni că speră să deblocheze circa 2.500 de posturi în sistemul sanitar, la nivel naţional, în urma unei noi evaluări făcute de FMI şi după finalizarea calculelor privind creşterea cheltuielilor salariale cu 8 %.
Cepoi a declarat, într-o conferinţă de presă, că problema deblocării posturilor nu este una care ţine de Legea sănătăţii, ci de economia naţională şi de condiţionalităţile pe care România le are cu instituţiile financiare internaţionale.
"Legea sănătăţii are o perioadă minimă de implementare de doi ani, între 2013-2014. Problema deblocării posturilor nu este una care ţine de lege, ci de economia naţională şi de condiţionalităţile pe care le avem cu instituţiile financiare internaţionale. Am deblocat 500 de posturi, iar după ce se finalizează calculele cu creşterea cheltuielilor salariale de opt la sută şi după ce avem o nouă evaluare a FMI, vom reveni asupra acestei probleme încercând să mai deblocăm un anumit număr de posturi. Sunt 45.000 de posturi vacante în sistemul de sănătate, 21.000 s-au vacantat după blocarea posturilor în 2009. Nevoia strict necesară, acută, este de 3.000 de posturi. Am deblocat până acum 500, sper să mai deblocăm 2.500", a spus Cepoi, citat de Mediafax.
Vasile Cepoi a participat, luni, la Cluj-Napoca, la o dezbatere pe marginea noii legi a sănătăţii, la care au fost prezenţi, printre alţii, medici, directori de spitale, farmacişti, medici de familie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma, reprezentanţi ai sindicatului Sanitas şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan.