Disputele politice interne pe marginea suspendării preşedintelui Băsescu au afectat semnificativ leul, investitoriii fiind temători că am putea rupe acordul cu FMI, la fel ca Ungaria
După ce marţi, într-o sesiune extraordinară maraton, Parlamentul a revocat din funcţii, pe rând, preşedintele Senatului, Avocatul Poporului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, joi, în şedinţă comună, Senatul şi Camera au demarat procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, cu termen de votare vineri, la ora 17:00.
Cum au reacţionat investitorii la aceste tensiuni? Cu toată rezistenţa BNR, cursul euro a sărit brusc pe piaţa valutară şi a atins maxime istorice şi miercuri, şi joi, de 4,4715 lei, respectiv de 4,4796 lei. Joi seara, pe piaţa interbancară, leul a continuat să fie afectat, cursul euro urcând la un maxim absolut, de 4,4937 lei. Pe bursă, indicii principali au pierdut în două zile 3%-4%, pe rulaje infime. Cea mai mare teamă a investitorilor este ca România să urmeze scenariul Ungariei, adică să rupă acordul cu FMI, iar din această cauză leul să sufere deprecieri consistente. După ce guvernul Orban a rupt în 2010 acordul cu FMI, forintul s-a depreciat cu 18%. În condiţiile în care economia românească este extrem de sensibilă la nivelul cursului de schimb, fiind legată puternic de euro, ar fi aproape imposibil de suportat o depreciere cu 18% a leului.
Unde se poate duce cursul
„Actuala criză politică nu are un impact major în pieţe. Ne amăgim crezând că marii investitori din Londra şi New York sunt cu ochii pe noi. Cred că de ceva timp ei au tras concluzia că întreaga noastră clasă politică e incompetentă şi coruptă. De aia nu suntem băgaţi în seamă de marile firme internaţionale, de aia nu suntem pe harta pieţelor financiare”, spune Matei Păun, managing partner la banca de investiţii BAC Investment.
Totuşi, unii dealerii se aşteaptă