Interesul presei internaţionale a început să scadă faţă de situaţia din România, iar abordarea s-a mai modificat, pe ici, pe colo. Primii au fost jurnaliştii din Ungaria, aşa cum semnalam deja, cu titluri precum “Băsescu fuge din faţa propriului popor” (Nepszabadsag), “Social-liberalii l-au trimis la podea pe Traian Băsescu” (Magyar Hirlap) sau “Băsescu, repetent la Preşedinţie” (index.hu). Nepszava anunţă costurile referendumului pentru înlăturarea lui Băsescu şi rezultatele sondajului de opinie dat publicităţii în România pe aceeaşi temă.
“Căpitan în suferinţă” este titlul unui editorial semnat de redacţia Die Presse din Austria. “Preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, nu are nici un gând de renunţare. El n-a părăsit niciodată un vapor înainte de final, susţine pregătit de luptă fostul căpitan de vas. Însă perspectivele că va reuşi să supravieţuiască referendumului din 29 iulie sunt orice altceva decât avantajoase pentru el”, notează jurnaliştii austrieci, care continuă într-o uşoară notă de ironie. “Din nou a ajuns Băsescu apărătorul singuratic al statului de drept. Criticii îi reproşează că a tras sforile pentru a avantaja partidul apropiat lui şi şi-a încălcat atribuţiile de şef de stat apolitic. Începând din 2004, el s-a făcut remarcat prin jigniri la adresa jurnaliştilor neagreaţi, dar şi remarci deplasate despre rromi şi homosexuali. Prin impunerea fetei sale ca europarlamentar, Băsescu şi-a asumat reproşurile de nepotism”, mai scriu austriecii.
În schimb, editorialistul cotidianului Der Standard, Adelheid Wolfl, îşi îndreaptă atenţia şi către parlamentarii români într-un articol intitulat “Criză în România - Parlamentul, ca unealtă!”. “Criza din politica internă românească pune în evidenţă slăbiciunile democratice. Astfel, mulţi parlamentari nu se simt datori alegătorilor, ci propriei lor persoane. Ei schimbă partidele în funcţie