Spania, Italia, Cipru şi Grecia cer urgentarea punerii în aplicare a deciziilor luate în timpul summitului de la sfârşitul lunii iunie, până nu este prea târziu.
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro s-au întâlnit ieri-seară la Bruxelles pentru a analiza cum pot pune în practică deciziile stabilite la ultimul summit european, în special cele care ţin de recapitalizarea directă a băncilor din fondurile de salvare ale zonei euro, operaţiuni care nu pot începe fără o supraveghere bancară integrată. „Cei 17" au discutat despre cele 100 de miliarde de euro care vor fi injectate în recapitalizarea băncilor spaniole, eventualele păsuiri pentru pachetul de salvare destinat Greciei şi nevoile de finanţare ale Ciprului.
Reuniunea de ieri a miniştrilor de Finanţe din zona va fi urmată de un alt Eurogrup, la 20 iulie, având ca scop realizarea de progrese în punerea în aplicare a mecanismelor anticriză, a anunţat ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici. Ministrul francez a subliniat că zona euro trebuie să transforme „rapid" în fapte deciziile adoptate la sfârşitul lui iunie, îndeosebi cea privind o supervizare bancară integrată, pentru a putea deschide calea recapitalizării directe a băncilor spaniole.
Euro, la minimul ultimilor doi ani
Investitorii au privit cu prudenţă întâlnirea de la Bruxelles a miniştrilor Finanţelor din zona euro. Din acest motiv, euro s-a depreciat la minimul ultimilor doi ani, piaţa aşteptând şi mesajul preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, către Parlamentul European.
BCE a adoptat săptămâna trecută măsuri de politică monetară fără precedent, inclusiv reducerea dobânzii-cheie de la 1% la 0,75% şi coborârea ratei depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile din zona euro să crediteze. Euro a scăzut, luni, la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, şi a revenit