Pornind de la depistarea mai multor reţete prescrise din ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova bolnavilor care figurau deja ca internaţi, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj a demarat un control în rândul medicilor de specialitate ce au emis reţetele respective
În urma controalelor tematice efectuate lunar, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a constatat la verificările din iunie că „în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu se asigură întotdeauna medicamentele necesare tratamentului“. „Spitalul întocmeşte decontul de cheltuieli pentru pacienţii care achiziţionează medicamente şi materiale sanitare din veniturile proprii, dar într-un singur caz unitatea sanitară a rambursat aceste cheltuieli“, se specifică în raportul întocmit de CAS Dolj.
Conform reprezentanţilor Casei Judeţene de Sănătate, decontul de cheltuieli se face pe DRG (schema de clasificare a pacienţilor în funcţie de diagnostic), iar spitalul se încadrează de regulă în costul mediu pe pacient. Or, dacă o parte din cheltuieli o suportă bolnavul, în speţă cea cu unele medicamente şi materiale sanitare, iar acestea apar în costul de spitalizare, banii ar trebui să se întoarcă la pacient.
„În realitate, nu se întâmplă aşa, iar oamenii nu mai primesc aceşti bani cheltuiţi în spital. Unitatea sanitară face deconturile şi ia banii de la noi, dar ar trebui să-i dea înapoi oamenilor. Spitalul nu le întocmeşte însă pacienţilor toate actele, nu le dă vreo hârtie la mână cum că o să le dea banii înapoi, iar unii nici nu ştiu ce să ceară“, au precizat reprezentanţii CAS Dolj.
Se continuă verificările, se aşteaptă sancţiunile
Alt aspect constatat la control a fost acela că „în perioada internării unii pacienţi beneficiază nelegal de medicaţie în baza unor prescripţii medicale emise din ambulatoriu de specialitate al spitalului“. „Cu reţetele date în ambulatoriu