România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE din cauza deteriorării crizei politice, însă cel mai probabil scenariu este calmarea scenei politice în viitorul apropiat, ceea ce va pune capăt tensiunilor suplimentare din piaţă, anticipează Capital Economics, potrivit Mediafax.
Firma londoneză de consultanţă descrie trei posibile scenarii privind deznodământul crizei politice din România.
Cel mai probabil dintre acestea este liniştirea apelor în viitorul apropiat, evoluţie care ar pune capăt şi tensiunilor suplimentare cauzate în piaţă de situaţia politică.
"Este bine de ţinut minte că România a mai trecut peste perioade de instabilitate politică", notează analiştii Capital Economics, făcând referire la suspendarea preşedintelui în 2007.
O a doua variantă ar fi deteriorarea situaţiei politice până în punctul în care aplicarea acordului cu FMI ar fi împiedicată sau guvernul ar încerca să-şi consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale, spre exemplu prin relaxarea politicii fiscale sau întârzierea privatizărilor. În acest caz, FMI şi UE ar suspenda misiunile de evaluare în România, ceea ce ar întârzia deblocarea tranşelor din finanţarea externă.
FMI a mai suspendat acordul cu România în 2009, pe fondul instabilităţii politice dinaintea alegerilor prezidenţiale.
În pofida presiunilor pe leu, România ar rezista probabil suspendării temporare a programului, datorită rezervelor substanţiale de valută şi strategiei de finanţare pentru acest an, prin care guvernul şi-a acoperit deja deficitul bugetar şi plata datoriilor pentru anul 2012.
Cel de-al treilea scenariu prezenta de Capital Economics presupune încetarea programului de asistenţă internaţională de către Comisia Europeană, dacă Executivul UE ar iniţia procedurile de infringement.
"În