Curtea Constitutionala (CCR) are temeiul legal prin care poate anula doua dintre deciziile-cheie luate in ultimele zile de Guvernul Ponta: Ordonanta de urgenta prin care atributiile CCR au fost restrinse si Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Legea referendumului, scrie Romania Libera. In ce consta acest temei legal? E vorba de doua decizii, date chiar de CCR, in 2011. Ambele arata ca - potrivit Romania Libera - continutul unui text de lege declarat neconstitutional, copiat in alt act normativ (inclusiv ordonanta de urgenta), atrage dupa sine extinderea controlului Curtii Constitutionale si asupra ultimului act si declararea acestuia ca neconstitutional.
Iata cele doua decizii:
Decembrie 2011:"S-a stabilit competenta Curtii Constitutionale de a-si extinde controlul cu privire la textul care a preluat solutia legislativa criticata in conditiile in care a analizat si a constatat neconstitutionalitatea textului legal abrogat cu care a fost sesizata."
Iunie 2011: "De asemenea, decizia nr. 766 din 15 iunie 2011 a CCR obliga Curtea, in calitate de garant al suprematiei Constitutiei, la o atitudine activa, in sensul eliminarii dispozitiei constatate ca fiind neconstitutionala si din actele normative succesive care au intervenit ulterior, indiferent daca acestea sunt sau nu in vigoare la momentul solutionarii exceptiei".
Citeste tot articolul din Romania Libera Curtea Constitutionala (CCR) are temeiul legal prin care poate anula doua dintre deciziile-cheie luate in ultimele zile de Guvernul Ponta: Ordonanta de urgenta prin care atributiile CCR au fost restrinse si Ordonanta de urgenta prin care s-a modificat Legea referendumului, scrie Romania Libera. In ce consta acest temei legal? E vorba de doua decizii, date chiar de CCR, in 2011. Ambele arata ca - potrivit Romania Libera - continutul unui text de lege decl