La finele lunii iunie a avut loc la Bruxelles Summit-ul de vară al Uniunii Europene. Percepţia cu privire la riscul investiţional în statele Uniunii Europene se menţin ridicate, primele de risc ale ţările europene fiind, în general, cu 50% peste nivelul din vara anului 2011). Există însă şi motive de optimism.
Practic, pe parcursul ultimelor săptămâni pieţele financiare au retestat din nou soliditatea Uniunii Monetare în Europa, presionând autorităţile responsabile cu implementarea politicilor macroeconomice în Uniunea Europeană să implementeze noi măsuri pentru contracararea crizei datoriilor suverane.
Spania ajunsese la un cost de finanţare peste pragul de 7%, nivel la care Grecia, Irlanda sau Portugalia au solicitat susţinere financiară internaţională. Totodată, statul iberic se confruntă şi cu o criză a sectorul financiar-bancar, fenomenul run on the bank determinând autorităţile să solicite un pachet de susţinere a acestui sector.
Ce trebuie să ştim despre rezultatele summit-ului?
Deciziile acestui Summit au fost considerate de bun augur de către pieţele financiare internaţionale. Moneda unică europeană s-a apreciat în raport cu dolarul, indicii bursieri au consemnat creşteri importante, iar costul finanţării statelor s-a diminuat. Putem spune că Summit-ul a reuşit să tempereze preocupările pieţelor financiare cu privire la sustenabilitatea Uniunii Monetare Europene. Rămâne de văzut pentru cât timp, dat fiind faptul că factorii de risc se menţin la cote ridicate, prin prisma vulnerabilităţilor cu care se confruntă mai multe state europene.
Principala surpriză pozitivă a Summit-ului pentru pieţele financiare a constat în decizia de finanţare a sistemului bancar direct din fondurile europene de stabilizare. Cu alte cuvinte, sarcina guvernelor europene în ceea ce priveşte stabilitatea financiară se reduce în intensitat