Imagineaza-ti ca trebuie sa conduci o sedinta de brainstorming la compania ta. Vrei sa vii cu idei de crestere pentru startup-ul tau, asa ca iti aduni echipa in sala de sedinte, generati impreuna mai multe idei din care alegi pe cele mai bune. Multe business-uri mici aleg aceasta metoda dar, din nefericire, nu functioneaza intotdeauna. De fapt, scrie Entrepreneur.com, limiteaza potentialul creativ al echipei.
“Rezolvarea problemelor in grup poate fi extrem de eficienta, dar doar daca procesul este realizat corect”, spune Art Markman, psiholog si autor al Smart Thinking. “Metoda folosita cel mai des este dezastruoasa”, spune el.
Metodata folosita de majoritatea companiilor implica adunarea mai multor angajati si generarea de idei impreuna. Aceasta, spun specialistii, nu functioneaza intotdeauna intrucat fiecare este influentat de opinia celorlalti. Cand cineva sugereaza o idee pe care o auzi, automat creierul uman preia in special acea idee si este, in subconstient, influentat de aceasta, eliminandu-le, in parte, pe cele originale.
Un brainstorming de succes ocoleste aceasta problema. Procesul implica patru pasi care promoveaza creativitatea si gandirea independenta.
Pasul 1: Gandeste independent
Pentru inceput, roaga fiecare persoana sa isi genereze propriile idei INAINTE de intalnirea propriu-zisa. “Angajatii ce lucreaza individual vor explora o gama mai larga de idei”, spune Markman.
Pasul 2: Impartaseste toate ideile
Roaga pe toti sa trimita toate ideile, pentru ca tu sa le centralizezi. Compileaza-le intr-un singur document si apoi trimite-l tuturor celor implicati in brainstorming.
“In acest fel, fiecare este expus la o gama larga de idei”, spune Markman. Sugestii care altfel poate ar fi fost trecute cu vederea in intalnirea fata in fata vor fi astfel, in mod sigur, vizualizate de toata lumea.
Pas