Centrul de Sănătate Publică Chişinău nu recomandă scăldatul în bazinele acvatice ale municipiului şi atenţionează că şi plajele sunt foarte periculoase, existând riscul îmbolnăvirii cu maladii infecţioase.
Angajaţii Centrului au efectuat zilele trecute verificări repetate atât la apa din lacurile din Capitală şi din râul Nistru, cât şi a nisipului de pe plaje. Rezultatele au arătat că acestea nu corespund cerinţelor minime de igienă. Astfel, nisipul de pe plajele lacurilor de la Vatra, Râşcani, La Izvor, Valea Trandafirilor şi Valea Morilor este contaminat cu ouă de helminţi.
Iurie Pânzaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, afirmă că toate zonele de agrement din Moldova au neajunsuri privind amenajarea și asigurarea acestora. „Majoritatea plajelor din Chișinău, Costești sau Dubăsari sunt într-o stare foarte proastă. Acestea nu au autorizație și nu dispun de echipamentele necesare, dușuri, cabine de schimb sau punct medical, iar calitatea apei lasă de dorit. Nici nisipul nu a fost schimbat de 20 de ani", a spus Pânzaru. „În anul 2011, din cele 120 de zone de agrement din ţară au fost autorizate numai 12", a menționat acesta.
Viceministrul Sănătăţii, Mihai Magdei, îi sfătuieşte pe oameni să fie atenţi la indicatoarele pe care scrie că nu au voie să se scalde, să facă duş după astfel de băi şi dacă simt că au probleme grave de sănătate, să nu se trateze singuri, ci să meargă la medici.
Chişinăuienii se scaldă în lacuri în care „înfloresc" enterococii, colifagii, bacilii coli şi embrionul holerei
Patru înecuri într-o zi