Comisia Europeană a intervenit în urma scandalului cu privire la manipularea dobânzilor interbancare Libor, scandal care afectează sistemul bancar britanic, cu o propunere de a scoate în afara legii orice încercare de a manipula indicii de piaţă şi de a efectua o examniare completă a reglementărilor după care rata Libor este stabilită.
Michel Barnier, comisarul Uniunii Europene cu privire la serviciile financiare, va amenda reforma reglementărilor pieţei UE contra abuzului pentru ca eventualele „portiţe” să poată fi închise iar orice manipulare a indicilor, în special Libor sau Euribor, să fie sancţionată penal, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
„Consecinţe sistemice”
Barnier a declarat că falsificarea acestor rate de referinţă reprezintă o „trădare” cu potenţiale „consecinţe sistemice”. Intervenţia sa survine şi pe fondul primelor reacţii politice în Statele Unite faţă de un scandal care a forţat, deja, demisia lui Bob Diamond, fostul director executiv al Barclays.
Citeşte mai multe despre demisia lui Bob Diamond, directorul executiv al Barclays
Barney Frank,parlamentar american şi autor al legislaţiei de reformă a sistemului financiar american care-i poartă numele, a declarat pentru „Financial Times” că băncile care „îşi bat joc” de Libor pentru propriul lor profit comit un lucru „strigător la cer”.
În timp ce în Statele Unite este, deja, ilegal să manipulezi preţurile pieţei, parlamentarul democrat a cerut audieri în cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului care să „examineze întreaga structură a Libor”.
Sistem „mult prea uşor de manipulat”
Îngrijorările sale sunt împărtăşite de Bundesbank, banca centrală a Germaniei, care doreşte reforma unui sistem ce pare „mult prea uşor” de manipulat. „Este vulnerabil la fraudă”, a declarat Andreas Dombret, membru în consiliul director