Poziţia cancelarului german faţă de situaţia din România a evoluat de la „atenţie“ la „îngrijorare“, pentru a ajunge la „inacceptabil“.
Merkel a discutat, ieri, la telefon cu preşedintele român Traian Băsescu, iar acesta i-a confirmat motivele îngrijorării, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.
„Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept", se mai arată în comunicatul trimis de purtătorul de cuvânt al Guvernului german. Mai mult, Germania îşi va folosi influenţa pe care o are în Uniunea Europeană pentru a sensibiliza şi alte state.
„Uniunea Europeană se sprijină pe idealuri comune: toate guvernele trebuie să le respecte, inclusiv cel român. Cancelarul a subliniat că va sprijini Uniunea Europeană, dacă este cazul, în a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite după discuţiile planificate pentru această săptămână cu premierul Victor Ponta", atenţionează purtătorul de cuvânt.
Comunicatul de ieri reprezintă o înăsprire a tonului faţă de atitudinea Germaniei de săptămâna trecută. Ambasada Germaniei la Bucureşti informa, pe 5 iulie, că Guvernul de la Berlin urmăreşte „cu atenţie" evoluţiile din politica internă a României. A doua zi, tonul a fost mai serios.
Berlinul este „foarte îngrijorat" cu privire la reformele politice din România şi are „îndoieli serioase cu privire la legitimitatea lor", a declarat vineri, într-o conferiţă de presă, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german, transmite AFP.
Replica lui Ponta
În replică, premierul Victor Ponta a declarat că nu cancelarul Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român, şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat