Moneda unica europeana este aproape de cel mai scazut nivel din ultimii doi ani in fata dolarului, pe fondul inrautatirii perspectivelor privind cresterea economiei globale, care tin activele riscante sub presiune, si sperantelor slabe ale investitorilor asupra unui progres in rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, ce va fi discutata luni de ministrii de finante, relateaza Reuters.
Ministrii de finante din zona euro vor discuta masurile anti-criza agreate de liderii europeni la summit-ul de la sfarsitul lunii iunie pentru ajutorarea statelor si bancilor indatorate, insa acestia nu pot face mai mult decat sa scoata in evidenta limitele acordului, precizeaza publicatia citata.
"Daca liderii nu se pot pune de acord cu privire la detalii, exista putine sanse ca ministrii de finante sa ajunga la o noua intelegere, astfel ca oricine pariaza pe o noua surpriza pozitiva ar putea fi dezamagit", a spus Kimihiko Tomita, de la State Street Global Markets, in Tokyo.
De asemenea, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, are programat luni un discurs in fata Parlamentului European de la Bruxelles, dupa ce banca centrala a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la un nivel minim record, de 0,75 procente, pe 5 iulie.
Draghi a spus ca decizia luata va avea un impact economic 'nul' si ca in zona euro cresterea continua sa ramana slaba, iar incertitudinea ridicata.
Moneda unica europeana a atins luni un minim de 1,2225 dolari pe pietele din Asia, insa a recuperat ulterior, apreciindu-se cu 0,1 procente, la 1,2288 dolari.
Datele privind somajul din Statele Unite publicate vineri si cifrele referitoare la rata inflatiei din China au fost sub asteptarile investitorilor in luna iunie, punand presiune pe pietele bursiere, Indicele MSCI la nivel global inregistrand un declin de 0,3 procente, ajung