Sumele cu care se imprumuta bancile de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) sunt in continua crestere de circa o jumatate de an, ceea ce arata o nevoie de lichiditate pe piata locala. Vezi cum comenteaza analistii aceasta situatie.
Luni, BNR a imprumutat 12 banci comerciale, printr-o licitatie repo, cu aproape 13,65 miliarde de lei. Suma se apropie de nivelul record atins in urma cu doua saptamani, cand 11 banci comerciale au luat de la BNR 13,85 miliarde de lei.
Saptamana trecuta, banca centrala a imprumutat 9 banci comerciale cu suma de 11,97 miliarde de lei, pentru sapte zile.
"Aceste sume sunt in continua crestere de circa sase luni. Arata o adancire a deficitului de lichiditate pe care-l au bancile. Dupa calcului nostru, bancile au avut un deficit de lichiditate de circa 11,5 milioarde de lei in iunie", a declarat pentru DailyBusiness.ro Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.
"Dupa parerea noastra, acest deficit de lichiditate este determinat de mai multe evenimente si cel mai important pentru noi este faptul ca BNR pare sa intervina in mod frecvent in piata valutara pentru a sustine moneda nationala", a adaugat acesta.
La randul sau, Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a precizat ca este normal ca o banca centrala sa se afle in pozitia de creditor net.
"Este o situatie oarecum fireasca. Nu este inca extrem de ingrijoratoare. Este o ilustrare a unor tensiuni pe piata", a aratat Cazacu.
"Aceste operatiuni pot intra intr-o strategie mai larga a BNR. Chiar daca vorbim la nivelul intregului sistem bancar sau vorbim de anumite banci, ideea este ca BNR incearca sa ofere lichiditate acelor banci care au nevoie, fara a permite totusi o lichiditate abundenta la nivel de piata, pentru ca aceasta ar cobori dobanzile si ar scadea si mai mult apetitul pentr