Statisticile Băncii Naţionale arată o creştere semnificativă a ieşirilor de capital din Republica Moldova. Motivele sunt instabilitatea politică şi criza economică.
În primul trimestru al anului, valoarea capitalului scos din ţară s-a majorat cu circa 64%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, arată raportul „Balanţa de plăţi", publicat de Banca Naţională a Moldovei (BNM). Tendinţa de „fugă" a capitalului străin s-a accentuat în ultimul trimestru al anului trecut şi a continuat în primele trei luni din 2012.
În total, în şase luni, din Moldova a ieşit capital străin în valoare de 107 milioane de dolari. Chiar dacă volumul intrărilor de investiţii străine a rămas mai mare - circa 190 de milioane de dolari, tendinţa de creştere a ieşirilor de capital denotă existenţa unor probleme majore la nivel politic, economic şi juridic. Specialiştii de la BNM explică fenomenul prin faptul că se aşteaptă venirea „unui nou val al declinului economic", ceea ce a provocat reducerea cu 41,5% a investiţiilor străine directe în economia naţională în primul trimestru.
Potrivit BNM, „ieşirile de capital aferente investiţiilor străine directe au fost evaluate la 41,18 milioane de dolari, ele reprezentând, preponderent, rambursări de împrumuturi contractate anterior de la creditorii afiliaţi de peste hotare".
ATACURILE RAIDER AU SPERIAT INVESTITORII
O cauză a ieşirilor de capital ar putea fi atacurile raider de anul trecut şi de la începutul anului 2012, în urma cărora de pe conturile unor bănci şi firme moldoveneşti ar fi fost scoase sume importante, speriindu-i pe mai mulţi investitori, care au văzut că prin decizii dubioase adoptate de instanţele moldoveneşti te poţi trezi peste noapte fără avere.
Este vorba despre 658 de milioane de lei şi circa 80 de milioane de euro, bani care, potrivit unei note informative difuzate de jurnal.md şi omul de afaceri