★★ Carmen Brudeanu, Trandafirul alb, Bucureşti, Artemis Press
În romanul "Trandafirul alb", personajele sunt înfrumuseţate artificial: "Maria avea un gât subţire de căprioară şi ochii ca două ametiste strălucitoare. Nasul prelung, dar nu exagerat, se profila pe buzele cărnoase, în formă de inimă. Când râdea parcă se auzea un clopoţel."
Situaţiile, şi ele cosmetizate, sunt uneori de un comic involuntar: "Se făcuse noaptea târziu. Maria şi Victoraş stăteau în verandă, sub stelele care cădeau una după alta. Amândoi aveau buzele fierbinţi şi pulsatile. Nu se mai puteau preface. Cu un suspin, se aruncară amândoi dintr-o dată într-un sărut fără sfârşit, din care se mai întrerupeau doar ca să ia o gură de aer."
Nu se poate să nu izbucnim în râs când ne imaginăm doi îndrăgostiţi care îşi întrerup din când în când sărutul ca să ia, disperaţi, câte o gură de aer.
★★ Diana-Luiza Codreanu, Împreună, Bucureşti, Ed. R&J
Un roman de dragoste scris într-un stil oficial, aceasta e inadecvarea care aruncă în derizoriu cartea publicată de Diana-Luiza Codreanu: "În prima poiană întâlnită în cale, s-au oprit amândoi şi s-au privit în ochi. Mihai a mângâiat-o pe coafura impecabilă, cu duioşie, ca pe un copil pierdut şi regăsit. Apoi i-a spus sincer:
– Aici, în natură, unde nimic nu e poluat şi nu ajunge nimic vulgar, nici mass-media, nici altceva, aici vreau să te asigur încă o dată că sentimentele mele sunt stabile." Numai Tanţa şi Costel, celebrele (cândva) personaje ale lui Ion Băieşu mai dialogau astfel, spre amuzamentul a sute de mii de telespectatori.
P.S. Cărţile îmi pot fi trimise pe adresa: Alex. Ştefănescu, Bucureşti, OP 22, CP 22 (sub formă de scrisoare simplă). Sau, în format electronic, pe adresa de e-mail: alex2108145[at]yahoo.com.
Legenda
★★★★★ Merită să faceţi orice sacrificiu ca să cumpăra