Incertitudinile legate de politica bugetară a SUA, criza datoriilor din zona euro şi încetinirea globală au transformat economia americană în ceea ce pare a fi "un zombi" care se mişcă foarte greu, ceea ce face ca afacerile şi populaţia să ezite în a sprijini economia, scrie CNBC.
Aceşti factori au afectat încrederea companiilor în economie, ducând la încetinirea activităţii, rezultatul fiind doar 80.000 de noi locuri de muncă apărute în iunie. Cu 77.000 de locuri de muncă înfiinţate în mai şi 68.000 în aprilie, al doilea trimestru devine cel mai slab pentru piaţa muncii din ultimii doi ani.
"Economia SUA nu a reuşit să ajungă la viteza care să permită evadarea, dar stimulentele monetare şi fiscale din sistem s-au dovedit suficiente pentru a-i permite să înainteze cu un ritm de 1-2%. Este încet din punctul de vedere al standardelor istorice de revenire şi se simte ca şi cum ar fi o economie zombi", a afirmat Ian Lyngen, analist la CRT Capital.
Alţi analişti precum cei de la Moody's nu se aşteaptă ca ritmul lent de creştere să se transforme în cele din urmă în recesiune.
Companiile ezită să cheltuiască înainte de alegerile din noiembrie din cauza lipsei clarităţii perspectivelor la scară largă. Afacerile sunt descurajate în special de incertitudinile legate de "vârful fiscal", expirarea de la sfârşitul acestui an a unor scutiri de la plata taxelor şi o serie de reduceri de cheltuieli bugetare care vor fi aplicate din primul trimestru al anului viitor dacă Congresul nu reuşeşte să acţioneze pentru limitarea deficitului şi a datoriei.
Comentând datele referitoare la locurile de muncă, preşedintele Barack Obama a declarat că ţinta administraţiei "este întoarcerea la vremuri în care clasa de mijloc avea o anumită siguranţă de bază".
El a învinovăţit intransigenţa politicienilor din Washington pentru progresul lent al măsurilor de stimu