Noul preşedinte ales al Egiptului, Mohamed Mursi, a emis, ieri, un decret prin care dispune covocarea Parlamentului, dominat de forţe islamiste, în ciuda decretului militar de luna trecută, prin care legislativul era dizolvat. Decizia sa a provocat indignarea generalilor care şi-au asumat şi puterea legislativă. Sursa: Reuters
UPDATE: Cererea președintelui egiptean Mohamed Mursi de convocare a Parlamentului a fost respinsă de către cea mai înaltă instanță din țară, care spune că dizolvarea Legislativului este obligatorie.
După decretul președintelui Mursi, președintele Parlamentului a cerut ca parlamentarii să vină la muncă marți.
Unități ale armatei care se aflau în jurul parlamentului au fost retrase, permițând parlamentarilor să intre.
Mursi, al cărui partid susținut de Frăția Musulmană a câștigat cele mai multe locuri din Parlament, a spus că legislativul ar trebui să funcționeze, în continuare, până la organizarea noilor alegeri.
Curtea Constituțională din Egipt, reunită într-o ședință azi, la Cairo, a decretat, însă, că deciziile sale sunt „finale și nu pot face subiectul unui apel”.
Alegeri anticipate în 60 de zile
Decretul lui Mursi mai cere şi organizarea alegerilor parlamentare în decurs de 60 de zile de la adoptarea unei noi constituţii, lucru care nu se va întâmpla până spre sfârşitul acestui an.
Sfidarea armatei de către Mursi va conduce mai mult ca sigur la o înfruntare între puterea prezidenţială şi cea militară, iar preşedintele ar putea fi acuzat că nu respectă hotărârile judiciare.
Curtea Constituţională, instanţa supremă a Egiptului, s-a reunit la scurt timp după emiterea decretului şi urmează să discute cum va reacţiona faţă de deciziile lui Mursi. Pe de altă parte, nu este clar dacă Mursi dispune de prerogativul emiterii de decrete, în lipsa unei constituţii care să distribuie