Sistemul sanitar de stat va avea de acum înainte mai multe „de împărțit“ cu cel privat, dacă proiectul de lege a sănătății trece de dezbatere în forma actuală.
Acum zece ani, pentru cei mai mulți români era de neconceput să meargă pentru un consult la una dintre puținele unități private existente pe atunci. Serviciile oferite de sectorul privat aveau un caracter voluntar, chiar excentric, și nu erau legate de asigurarea sănătății populației decât în domenii de nișă, cum ar fi chirurgia plastică, stomatologia sau optica medicală. Raportul a fost însă răsturnat în ultimii ani, pe măsură ce operatorii privați s-au extins și au început să facă concurență sistemului public în tot mai multe specialități și segmente medicale. Cel mai elocvent exemplu este cel al policlinicilor, unde privații dețineau în 2010, potrivit INS, 94% dintre unități.
În ultimii doi ani, statul a deschis o policlinică socială în București și a închis alta în Galați, în timp ce privații au înființat trei noi astfel de unități. Recent, Romgermed a inaugurat cea mai mare policlinică din țară, cu 20 de specialități medicale și o echipă de 60 de medici. Operatorul s-a extins puternic și pe segmentul laboratoarelor medicale şi a investit anul acesta 500.000 euro în cea mai nouă astfel de unitate din Capitală. În februarie, Medlife a inaugurat cel de-al optulea laborator de analize medicale, în urma unei investiții de 500.000 euro, în cadrul căruia urmează să se efectueze peste cinci milioane de analize pe an. „Observăm o tendință de creștere a serviciilor de medicină de laborator. Avem planuri de dezvoltare pe acest segment și țintim poziţia de lider inclusiv pe piața de laboratoare“, declară Mihai Marcu, preşedintele MedLife.
O asemenea declarație nu poate decât să demonstreze caracterul temporar al statisticii INS, actualizată de Capital, conform căreia privații dețin 40,2% din t