Bian Avram este un tânăr, de 29 de ani, din judeţul Arad, care după ce a absolvit Liceul de Artă din Arad, la instrumentul clarinet, a plecat în Italia să muncească. Timp de zece ani acesta a urmat diferite cursuri în arta someleriei pentru că dorea să fie cel mai bun în domeniu.
Printre acestea se numără și cursurile Asociaţiei Somelierilor Italieni. „Am plecat din țară în anul 2002 și am fost ospătar. Am ajuns acolo din întâmplare. M-am dus la mama mea care lucra în Italia. Am lucrat prima dată într-o zonă de mare, foarte faimoasă pentru români, și am făcut ospătărie, neștiind nimic despre această meserie. În stagiunea de iarnă am fost chemat de către un coleg, care era din Cluj, să fiu ospătar într-o zonă de munte. Am acceptat și am început să fiu ospătar într-un hotel de calitate”, spune Bian Avram.
Pentru că nu era mulțumit cu ceea ce făcea, Bian a început să se înscrie la tot mai multe cursuri. „Cu încrederea patronilor, am început să fac cât mai multe cursuri de ospătărie, de psihologie a clientului, lucruri care acolo se fac încă și sunt accentuate în școliile cu specific hotelier. Am terminat cursurile acestea în anul 2005, însă am început să le urmez pe cele de somelier, adică degustător de vin. Am început cu Asociația Somelierilor din Italia, care conține trei cursuri, trei nivele, ce se fac separat. Nu reușești să le faci pe toate trei concentrate sau două într-un an, doi, deoarece trebuie să ai o limită de luni care să treacă până să faci următorul curs. Acest curs se întinde pe o perioadă de trei ani jumate”, mai spune arădeanul.
A ajuns într-un restaurant Michelin
Şi ambiţia, dar şi şansa au fost de partea lui. Spunem că a avut şansa, deoarece prima dată a ajuns chiar într-un restaurant Michelin, recunoscut în întreaga lume pentru modul de servire ireproşabil. Mai mult de atât a ajuns să-l cunoască pe Jamie Oliver, recunoscut î