Săptămâna aceasta investitorii de pe Bursă vor urmări cu interes atât evoluţia evenimentelor de pe scena politică locală, cât şi contextul general de pe pieţele externe care în ultimele zile a cântărit tot mai mult în evoluţia bursei locale.
După închiderea şedinţei de vineri de la Bursă, acţiunile europene şi-au accelerat scăderea, până la aproape 2% pe indicii pieţelor din Germania şi Franţa şi la 3% în cazul bursei din Spania, astfel că este posibil ca investitorii de la Bucureşti să reacţioneze negativ în prima zi a săptămânii. Scăderile de pe plan extern au fost alimentate de apariţia unor date macroeconomice slabe şi de majorarea randamentelor la obigaţiunile emise de statele îndatorate din zona euro. Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor vineri, cu 0,1%, într-o piaţă liniştită şi în care cei mai mulţi investitori au continuat să lipsească de la tranzacţionare în aşteptarea votului din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Spre deosebire de jucătorii de pe piaţa interbancară, unde cursul de schimb leu/euro a urcat la un nou maxim istoric, de 4,4500 lei/euro, investitorii de la BVB nu au mai reacţionat la tensiunile politice, ci au preferat să aştepte rezultatul votului din Parlament şi abia apoi vor stabili ce poziţii vor lua.
Dezbaterea şi votul din Parlament au început după închiderea pieţei principale a Bursei.
La închidere, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,0,59%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau indicele BET-NG în imediata apropiere a nivelului de la finalul şedinţei de joi.
În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,47% sub ziua precedentă.
Indicele extins al Bursei BET-XT a scăzut cu 0,58%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în