Turneul pianistului Horia Mihail, care va avea mâine epilogul printr-un recital la Chişinău, a ajuns în 22 de oraşe care nu au pian de concert.
52 de zile, 7.000 de kilometri parcurşi şi 7.000 de spectatori care până acum nu ascultaseră live în urbea lor un pian de concert – acestea sunt cifrele celei de-a doua ediţii a turneului naţional „Pianul călător“, susţinut de Horia Mihail şi organizat de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.
Turneul propriu-zis a început la Mediaş, locul unde a fost lăsat pianul care l-a însoţit pe Horia Mihail în prima ediţie a turneului, anul trecut, şi s-a încheiat la Sânnicolau Mare, unde a fost lăsat pianul de anul acesta, oferit de Radio România. Există şi un epilog al acestui turneu: mâine, de la ora 19.00, Horia Mihail va prezenta „Rapsodia pe o temă de Paganini" de Serghei Rahmaninov, pe scena Sălii cu Orgă din Chişinău.
Popularitatea muzicii clasice
În dimineaţa zilei de mâine, în Sala de Festivităţi a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Oltea Şerban-Pârâu (critic muzical, redactor-şef la Radio România Cultural şi organizator al turneului „Pianul călător") va susţine conferinţa „Poate fi populară muzica clasică?". Oltea Şerban-Pârâu a constatat şi în timpul acestei ediţii a turneului că publicul din România e interesat de muzica clasică, mai ales dacă aparţine unor oraşe mici, care nu se bucură de o prea mare ofertă culturală. Din aceste comunităţi mici au venit să-l asculte pe Horia Mihail, în total, 7.000 de spectatori.
„Un adevărat regal, o seară de neuitat, nici nu-mi găsesc cuvintele, m-am simţit extraordinar de bine! Şi aş vrea să se repete astfel de episoade, pentru că noi suntem însetaţi de cultură. Faptul că pianul va rămâne aici mă face să sper că o să-l vedem mai des şi pe Horia Mihail", spunea un locuitor din Sânnicolau Mare.
@N_P