Constituţionalitate, legi
Conspiraţia parşivă pusă la cale de Ponta şi Antonescu (P&A) ar trebui să-şi găsească locul în orice curs de ştiinţe politice sau drept constituţional din Europa de Est. Poate fi cu uşurinţă compus un studiu de caz, iar un profesor dibaci şi pasionat ar putea concepe chiar un curs opţional pe care sa-l predea în următorii patru, cinci ani. Astfel, profesorii vor avea un instument excelent de predare, actual, nu din istoria indepartată, pentru a le demnostra studenţilor că democraţia nu este un proces linear, ireversibil, ce se manifestă într-o singură direcţie.
În cazul în care am fi uitat, P&A ne-au reamintit că acolo unde există determinare şi dorinţă patologică de putere, nicio centură instituţională de protecţie a democraţiei nu poate rezista. Cu toţii ne simţeam în siguranţă, protejaţi de prevederile legale, inclusiv constituționale pe care părinţii constituţionalităţii româneşti, în frunte cu defunctul Antonie Iorgovan le puseseră acolo pentru democraţia noastră tânără, inspirându-se şi ei de la cei mai experimentaţi. Inutil şi zadarnic: au fost date la o parte precum nişte foi de ceapă.
Să nu ne închipuim aici că mişcarea P&A a fost una genială, magistrală, romantic de machiavelică! Nu. Cei doi şi restul conspiratorilor pur şi simplu au luat la lins toată legislaţia care le stătea în cale, au subliniat cu markerele articolele de lege care-i încurcau şi au planificat, pe zile şi pe ore ce, pe cine, cum şi când să schimbe. De admirat nu au fost decât precizia troţchistă şi îndărătnicirea leninistă cu care planul şi-a urmat cursul. Din păcate nu ne-a fost dat să vedem o astfel de determinare şi în lucrurile bune în care s-au implicat, în vreuna dintre politicile publice legitime pe care le-au promovat până acum, de când fac ei politică.
Oamenii
Acolo unde legile şi instituțiile sunt defectate, rămân o